top of page

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, 40 χιλιόμετρα περίπου από τη Χαλκίδα και 7 χιλιόμετρα από την Άνω Βάθεια, είναι ένα μοναστήρι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όχι μόνο γιατί έχει υπέροχη θέα αλλά και γιατί το καθολικό της μονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς.
Σε απόσταση 7 χλμ. από το δημοτικό διαμέρισμα Άνω Βάθεια του Δήμου Ερέτριας (και 40 χλμ. από τη Χαλκίδα), κατάλευκο, απέριττο και πεντακάθαρο, με τις βυζαντινές καμάρες του και την υπέροχη θέα του στον Ευβοϊκό, πνιγμένο στο πράσινο των πλατάνων και των κυπαρισσιών βρίσκεται το φιλόξενο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Πιθανολογείται ότι η πρώτη ανδρώα μοναστική αδελφότητα, εγκαταστάθηκε εδώ το 1455, αμέσως μετά από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθολικό της μονής. Το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης μόλις εισέρχεται από την πύλη της μονής είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην αυλή.
Το καθολικό της μονής είναι ιστορημένο με όμορφες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Επίσης, η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη και ξενώνα. Η θέα είναι εκπληκτική. Βλέπεις της Αμάρυνθο, την Ερέτρεια με το Πεζονήσι και όλο, σχεδόν, τον Νότιο Ευβοϊκό.
Οι ημέρες πανηγύρεων του Μοναστηριού είναι:
    * Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου, που γίνεται πανηγύρι στη μονή και στο χωριό και 20 Μαϊου,
    * Αγίου Θεοδώρου του Νέου, 7 Αυγούστου,
    * Αγίου Νεκταρίου, 9 Νοεμβρίου.

 

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ή μονή Κλιβάνου όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, βρίσκεται ανατολικά του Κρεμαστού στο Δήμο Κύμης, κρυμμένη μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου αλλά και της Ζωοδόχου Πηγής. Η μονή, λέγεται, ότι ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της και τον πρώτο ηγούμενο Κλιβάνιο ή Λίβανο. Επίσης η μονή ονομαζόταν και «Αλιβάνου μονή». Κτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, τον 16ο ή 17ο αιώνα. Εγκαταλειμμένη τα τελευταία χρόνια, διατηρεί ακόμη στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν. Από τα πέτρινα κτίρια και τα κελλιά όπου άλλοτε ζούσαν οι μοναχοί, έχουν απομείνει σήμερα μονάχα κάποιες πέτρες καλυμμένες με χορτάρια. Το καθολικό της μονής, ένας μονόχωρος σταυρεπίστεγος ναός με εξωτερικές διαστάσεις 9,60×6,80 μέτρα, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ οι αγιογραφίες που διακοσμούσαν το εσωτερικό έχουν καλυφθεί από ασβέστη ή έχουν κλαπεί. Το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες του ναού, κατασκευάστηκαν το 1829. Η μονή διαλύθηκε το 1923 και η περιουσία της αγοράστηκε το 1926 από κατοίκους των γύρω οικισμών.

 

 

H Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, βρίσκεται κοντά στο χωριό Αυλωνάρι   και πρόκειται για ένα βυζαντινό μοναστήρι, χτισμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων. Κύριο χαρακτηριστικό της μονής είναι η πηγή που αναβλύζει και από την οποία ποτίζονται πολλοί κήποι με λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα, αλλά και το πανέμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα σε πανύψηλες λεύκες και απεριόριστη θέα προς τον κάμπο του Αυλωναρίου. Στο εσωτερικό βρίσκεται ο ναός που μαζί με τη μονή αποτελούν κτίσματα μεγάλης αξίας και γι αυτό έχουν ανακηρυχθεί σαν αρχαιολογικά μνημεία.

Ιερά Μονή Μάντζαρη (Οξύλιθος)

 

Η εκκλησία είναι κτισμένη τον 11ο αιώνα. Οι μοναχοί της με τον ηγούμενο Παρθένιο πολέμησαν στην επανάσταση του 1821 κοντά στο στρατηγό Ν.Κριεζώτη

Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Μονή «Μάντζαρη» είναι γυναικεία μονή. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύμης. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Το κτίριο της μονής έχει σχήμα ορθογώνιο, και στις τέσσερις πτέρυγές του υπάρχουν μεγάλα οικήματα, όπου είναι τα κελιά, οι ξενώνες, το ηγουμενείο, η βιβλιοθήκη, τα γραφεία, βοηθητικοί χώροι κ.λ.π.. Όλα τα κτίρια περιβάλλονται από τον παλιό μαντρότοιχο της μονής.

Στη μέση του περιβόλου είναι ο ναός της μονής, το Καθολικό της, σταυρεπίστεγος, μονόκλιτος, βυζαντινού ρυθμού, χωρίς τοιχογραφίες ή άλλο ξέχωρο διάκοσμο. Το εσωτερικό του είναι στρωμένο με παχύ στρώμα ασβέστη. Όπου δεν έχουν πέσει οι σοβάδες του ασβέστη φαίνονται οι παλιές αγιογραφίες, ξεθωριασμένες από το χρόνο και σκαλισμένες με οξύ εργαλείο, για να κολλάει ο ασβέστης που επικολλήθηκε. Το τέμπλο στολίζουν οι τρεις βυζαντινές εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και του Ιωάννη του Προδρόμου, που ανάγονται στο 16ο αιώνα.

Στη μονή διατηρείται μια μεγάλη ξύλινη ανάγλυφη σφραγίδα του Αγίου Γεωργίου, εξαίρετης τέχνης. Η βιβλιοθήκη της είναι πολύ φτωχή, γιατί τα παλιά βιβλία ή καταστράφηκαν ή υπεξαιρέθηκαν.

 

Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

Ανεγέρθηκε το 1643 και η εκκλησία πιστεύεται ότι είναι βυζαντινή. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους λόγω της ενεργού δράσης των μοναχών του στην επανάσταση του 1821. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των μοναχών στην εθνική αντίσταση, 1941-1944. Η μονή, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, έχει αξιόλογα εκκλησιαστικά συγγράμματα του 18ου και του 19ου αιώνα, καθώς και εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1635.

H γυναικεία Μονή Σωτήρος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Κύμης, σε ένα απόκρημνο και ερημικό περιβάλλον, 250 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Στις 6 Αυγούστου το μοναστήρι γιορτάζει πανηγυρικά προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Επίσης γιορτάζει στις 20 Δεκεμβρίου στη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου, προς τιμήν του οποίου έχει κτιστεί παρεκκλήσι στη βορειοανατολική γωνία της μονής.

Η μονή είναι ένα πολύ μεγάλο κτιριακό συγκρότημα. Έχει όψη φρουρίου και περιβάλλεται από τέσσερις πτέρυγες κτιρίων.

Στο πάνω μέρος, στη βορινή πλευρά της μονής υπήρχε μεγάλος πύργος, οχυρό της μονής, που τον είχαν κτίσει οι μοναχοί για την άμυνά τους. Πριν πολλά χρόνια κατεδαφίστηκε από τους ίδιους, γιατί είχε πλέον ερειπωθεί και ήταν επικίνδυνος.

Στους τοίχους των κτιρίων της είναι εντοιχισμένα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη από προ-χριστιανικά οικοδομήματα.

Στο κέντρο είναι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εσωτερικά όλος ο ναός είναι ασβεστωμένος και δε διαθέτει τίποτα το αξιοσημείωτο. Οι καταστροφές, οι επιδιορθώσεις και ο χρόνος έχουν αφανίσει το παρελθόν του. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο. Το ναό στολίζουν φορητές εικόνες που έχουν μεταφερθεί από διαλυμένες μονές. Ξεχωριστός είναι ο χρυσοκέντητος επιτάφιος της Αποκαθήλωσης που έχει μεταφερθεί από διαλυμένο μοναστήρι, μάλλον της μονής Κλιβάνου, όπως και τα δύο άγια ποτήρια της μονής Κλιβάνου, που μεταφέρθηκαν μετά τη διάλυσή της και εκποίηση της περιουσίας της το 1926.

Μέσα στο ναό φυλάσσονται λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων και Μαρτύρων, όπως Αγίου Τρύφωνα, Νικολάου, Χαραλάμπους, Αγίας Παρασκευής.

Η μονή διαθέτει και βιβλιοθήκη με συγγράμματα του 18ου αιώνα.

Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρυών Καρυστίας

 

Διαλελυμένη επί ένα περίπου αιώνα. Με την ανασύσταση όμως και ανακαίνιση αποκτά και πάλιν υπόσταση για να συνεχίσει να λειτουργεί ως κανονική και εν ενεργεία Μονή.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και ειδικώς στο Γεννέσιο αυτού. Ως χρόνος Ιδρύσεως θεωρείται το 1600, αφού ο Ναός ετελείωσε το 1623 σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή:

+ ΕΤΟΥΣ αχκγ ΕΤΕΛΕΙΩΘΗ Ο

ΝΑΟΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

Στοιχεία ακριβή για την ιστορία της Μονής δεν υπάρχουν. Τα λίγα γραπτά, τα πολλά ερείπια, η μεγάλη περιουσία, ο περιβάλλων χώρος και κυρίως ο Ναός μας βεβαιώνουν ότι η Μονή επί δύο αιώνες (17ο & 18ο) είχε μεγάλη πνευματική και

υλική ακμή, ώστε να μην υστερεί από τις άλλες Μονές.

Επιδρομές όμως Τούρκων και επιβουλές εγχωρίων έφεραν την Μονή σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα το 1905 περίπου να διαλυθεί και να γίνει μετόχι της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών.

Έτσι ο πνευματικός και υλικός πλούτος διασκορπίστηκε και ο περισσότερος εχάθηκε…

Έμεινε όμως και μαγιά. Είναι ο Ναός ένα νεώτερο κτίσμα και μικρή γύρω έκταση. Η βρύση με το λίγο νερό, τα αιωνόβια κυπαρίσια, μάρτυρες της ιστορίας και τροφοδότες ελπίδος.

Οι κήποι και τα κτήματα περιμένουν να καλλιεργηθούν και να υλοχαρήσουν.

Στο κέντρο ο Ναός ασάλευτος, τόπος λατρείας και μνημείον δόξης αντέχει στο χρόνο, επιμένει στη φθορά και περιμένει να αρχίσει πάλι η λειτουργία. Το Γενέθλιο του Προδρόμου θα βοηθήσει στην αναγέννηση της Μονής.

 Η Μονή ευρίσκεται δυτικά του χωριού Αχλαδερή, 7 χιλιόμετρα από τον Κεντρικό δρόμο (με παράκαμψη από το Νεοχώρι).

Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Καλλιμάνι. Το τοπίο είναι ομαλό και ήρεμο. Κήποι και ελαιώνες απλώνονται γύρω και κάτω από τη Μονή. Δέντρα αιωνόβια και η μαρμάρινη βρύση μαρτυρούν για περασμένα μεγαλεία.

 Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιον του Προδρόμου. Είναι ναός τετρακιόνιος σταυροειδής μετά τρούλλου.

Έχει τρεις εισόδους από την δυτική πλευρά με παραστάσεις στο υπέρθυρο.

Είναι αγιογραφημένος ολόκληρος από πολύ καλό άγνωστο αγιογράφο.

Το θεματολόγιο των εικόνων είναι πλούσιο. Σε μεγάλο μέρος η αγιογραφία έχει υποστεί φθορά και επιβάλλεται άμεση συντήρηση, ώστε να στερεωθεί και αποκατασταθεί ο Ναός και ως ιερός χώρος και ως Βυζαντινό μνημείο.

Ιερά Μονή του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου

 

Στα όρια του δήμου Μεσσαπίων, στο δρόμο προς το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου. Πρόκειται περί παλαιάς και ιστορικής μονής, η οποία χτίστηκε επάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού, προφανώς προς τιμήν του θεού Απόλλωνα.

Σε αυτό το μοναστήρι ασκήθηκαν πάρα πολλοί μοναχοί, ανάμεσα στους οποίους σώζεται και το όνομα του οσίου Δανιήλ του στυλίτου σύμφωνα με το συνοδικό της ορθοδοξίας που έχει συνταχθεί στο τέλος του 11ου αιώνα.

Το μοναστήρι αναστηλώθηκε το 1245 και αγιογραφήθηκε. Δυστυχώς και πάλι χάνεται στο πέρασμα των αιώνων, ενώ η παράδοση θέλει να επισκευάζεται από ρώσους μοναχούς τον 18ο αιώνα. Τμήμα του παλιού ναού βρίσκεται στο βάθος του περιβόλου. Στο παλιό κομμάτι του ναού και γύρω από αυτόν ο επισκέπτης με την πρώτη ματιά μπορεί να παρατηρήσει κομμάτια από αρχαία γλυπτά εκ των οποίων άλλα είναι εντοιχισμένα στα παράθυρα του Ιερού και άλλα είναι σκόρπια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Θόδωρο Σκούρα έχουμε να κάνουμε με μια εξαφανισμένη παλαιοχριστιανική εκκλησία, που έδωσε τη θέση της στο βυζαντινό ναό του Ιωάννη του Καλυβίτη, ο οποίος αργότερα μετετράπη στον σημερινό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ερευνητή Γίαγκου Τσαούση γύρω απ’ τον ναό υπάρχουν πολλά κυονόκρανα, επιστύλια, βάσεις κιόνων και άλλα μαρμάρινα λείψανα, που μαρτυρούν την ύπαρξη προχριστιανικού ναού. Στα θεμέλια του ειδωλολατρικού ναού ανεγέρθηκε ο πρώτος βυζαντινός ναός του Ε’ αιώνα, για την ανέγερση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του προχριστιανικού ναού. Αυτός καταστράφηκε άγνωστο πότε. Ανοικοδομήθηκε το 1245, στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, καθώς μαρτυρεί η υπάρχουσα κτητορική επιγραφή. Αργότερα κατεστράφη και πάλι.

Ο ναός εσωτερικά ήταν όλος αγιογραφημένος με αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης, με επιγραφές, που αναφέρονται σε χωρία της Αγίας Γραφής και σε αγώνες θρησκευτικούς της βυζαντινής εποχής. Μια από αυτές είναι του Πρωτοδιάκονου Στεφάνου, που φέρει την επιγραφή «Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας». Οι τοιχογραφίες αποδίδονται στον Αθηναίο ζωγράφο Ιωάννη, που υπογράφεται «ο εξ Αθηνών».

Επίσης υπήρχαν περίφημα γλυπτά του 11ου και 12ου αιώνα, ειδωλολατρικού και χριστιανικού ναού, των οποίων δυστυχώς η τύχη δεν είναι γνωστή.

Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική, χωρίς αγιογραφίες, με στέγη ξύλινη κεραμοσκεπή. Το δάπεδό της είναι σύγχρονο με μωσαϊκό. Τα κιονόκρανα των δύο μπροστινών κιόνων, καθώς και οι μαρμάρινες παραστάδες της εισόδου, είναι από αρχαίο μνημείο.

Το Ιερό είναι το μόνο μέρος που σώζεται από τον αρχικό ναό και διασώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών στην Πρόθεση, την Πλατυτέρα και το Διακονικό. Σκεπάζεται δε από μεγάλη λιθόκτιστη καμάρα. Δίπλα από τον ναό σώζονται κομμάτια μαρμάρινων κιόνων και γωνιόλιθων από τον Παλαιοχριστιανικό και ειδωλολατρικό ναό.

 

 

Το 1920 γίνεται ακόμη μία προσπάθεια αναστύλωσής του και από τότε διατηρεί την μορφή που διαθέτει ακόμη και σήμερα. Κατά την διάρκεια των ετών από το 1970 μέχρι και σήμερα έχουν διακονήσει τον άγιο στο παραπάνω μοναστήρι αρκετές αδελφότητες με σπουδαίο έργο τόσο στην συντήρηση, όσο και στην πνευματική καλλιέργεια.

Σήμερα, με την ευλογία και το άοκνο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, στο μοναστήρι εκτελεί χρέη ηγουμενοσυμβουλίου ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Καραμούζης, ενώ τελούνται ανελλιπώς όλες οι ιερές ακολουθίες που προβλέπονται από την αγία Εκκλησία μας.

 

 

 

Ιερά μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Ψαχνών

 

Η ίδρυση της Ιεράς Μονής, οφείλεται σε όνειρο της Γερόντισσας Ταξιαρχίας Σκουτέλα, Ηγουμένης του Μοναστηριού, μετά από θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας για ανάρρωσή της.
Το 1960 η Γερόντισσα Ταξιαρχία, είδε την τοποθεσία που είναι χτισμένη η Ιερά Μονή σε όνειρο και αυτό συνεχίστηκε για δύο περίπου χρόνια. Έτσι μετά την απόκτηση του κτήματος και την έναρξη της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού στις 25 Μαϊου 1965, βρέθηκε μια παμπάλαια φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης, η οποία πλέον αποτελεί και το πολύτιμο θησαυρό της Ιεράς Μονής. Έκτοτε και με την βοήθεια των χριστιανών αποπερατώθηκε η Ιερά Μονή με την κατασκευή του Καθολικού, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1977 από τό Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (Βέργη), αλλά και των Ιερών Παρεκκλησίων τιμωμένων στο όνομα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Πολυκάρπου, Γεωργίου και Φανουρίου. Τελευταία έγινε εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθολικού, των Παρεκκλησίων, αλλά και του τόπου της Ευρέσεως, όπου διαμορφώθηκε νέο μικρό Παρεκκλήσιο, ἡ δε Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικά κατασκευασμένο ασημένιο χειροποίητο πλαίσιο στο Τέμπλο της Μονής.
Ημέρες Πανηγύρεως: 1η Οκτωβρίου, τελευταία Κυριακή του Μαΐου (Επέτειος Ευρέσεως Ιεράς Εικόνος), 23/2 (Αγίου Πολυκάρπου), 23/4 (Αγίου Γεωργίου), 26/8 (Αγίου Φανουρίου).

 

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη

 

Βορείως των Ψαχνών και σε απόσταση μικρή από το χωριό Μακρυμάλλη, είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η Μονή Μακρυμάλλη. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη, δεν σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, γι’ αυτό και όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική παράδοση.

Σύμφωνα με αυτήν, κτήτορές της υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους. Κάθε βράδυ «έβλεπαν φως στον απέναντι βράχο». Όταν πήγαν στο σημείο εκείνο, βρήκαν της εικόνα της Παναγίας. Την έφεραν στις καλύβες τους, έκτισαν πρόχειρο προσκυνητάρι όπου την τοποθέτησαν και άναβαν μπροστά της το καντήλι.

Αργότερα απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έκτισαν την μονή, περί τον 12ο αιώνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι λόγω των μακριών μαλλιών που τα αδέλφια αυτά είχαν, η Μονή έλαβε το όνομά της.

Αξιόλογες είναι οι σωζόμενες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος (ιδίως η Πλατυτέρα με δύο Αγγέλους εκατέρωθεν). Σημαντικής αξίας και τέχνης είναι και αρκετές εικόνες του τέμπλου, του έτους 1882. Κειμήλιά της είναι ένα αργυρό Ευαγγέλιο του 1754, ένα Άγιο Ποτήριο του 1796 και ένα Θυμιατό του 1808.Η βιβλιοθήκη της Μονής έχει αρκετά πλούσια συλλογή έργων θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου.

Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός είναι και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Παρθενίου, Παρασκευής, Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου Αγκύρας, Νικήτα, Αυξεντίου, Στράτωνος, Ιγνατίου, Τιμίου Προδρόμου και Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου. Μετόχια της Μονής είναι της Παναγίας Χιλιαδούς, του Αγίου Δημητρίου (15ος αιώνας) και πολλά εξωκκλήσια.

Ημέρες Πανηγύρεων: Αποδόσεως της Κοιμήσεως Θεοτόκου (23/8) και Αγίου Παρθενίου (7/2)

 

Μονή Αγίου Νικολάου του Σικελιώτη

 

Παλιά μονή, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Νικόλαο Σικελιώτη, τον τοπικό άγιο, ο οποίος και την έκτισε.  Ο Όσιος Νικόλαος Σικελιώτης καταγόταν από την Σικελία και έζησε πριν από τον 11ο αιώνα .  Σύμφωνα με την παράδοση ο θαλαμοειδής τάφος, που υπάρχει εκεί, καλύπτει το σώμα του Αγίου. Κατασκευάστηκε, όταν  ανακαλύφθηκε  το σώμα του Αγίου γύρω στα 1857. Λειτούργησε πιθανόν ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στον χώρο υπάρχουν δύο ναοί : ο Άγιος Νικόλαος και το παλαιότερο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.

 

 

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων


Ο ναός κτίστηκε κοντά ή πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα, ο οποίος ονομαζόταν και Ηλιος (από εκεί και το όνομα του χωριού Ηλια). Εκεί βρισκόταν και το μαντείο του Σελινουντίου Απόλλωνα. Στους τοίχους του μοναστηριού διακρίνονται κιονόκρανα και άλλα κομμάτια αρχαίων οικοδομημάτων. Το τέμπλο της εκκλησίας είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1834.
Ο πλούτος της μονής ήταν η αφορμή για τις επιδρομές των Τούρκων. Η τελευταία έγινε το 1821, οπότε και καταστράφηκαν πολλά πολύτιμα ιερά κειμήλια.

 

bottom of page