ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2014 ΠΕ70
"...ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Η ΕΥΒΟΙΑ;"
Γνωρίζοντας...τα θρησκευτικά μονοπάτια της Εύβοιας
Θρησκευτικά Δ΄τάξης
Ι
Από το 2ο αιώνα μ.Χ. επικρατεί στη Σκύρο η Χριστιανική θρησκεία, οπότε και χτίζονται πολλές εκκλησίες, ως επί το πλείστον πάνω σε ερείπια ειδωλολατρικών και προχριστιανικών ναών.
Από τη Βυζαντινή περίοδο και μετά καταγράφηκαν στη Σκύρο 365 εκκλησίες, σκορπισμένες γύρω από το μεγάλο μοναστήρι. Σήμερα υπάρχουν 187 ενοριακοί ναοί και εξωκλήσια εκ των οποίων 15 είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο, 7 στον Άγιο Δημήτριο, 17 στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή ή Πρόδρομο, 10 στον Άγιο Νικόλαο, 16 στη Γέννηση του Χριστού, 38 στην Παναγία και 84είναι αφιερωμένοι σε άλλους Αγίους, όπως ο Άγιος Μάμας, ο Άγιος Παντελεήμονας κ.α.
Στη Χώρα ή Χωριό, πρωτεύουσα της Σκύρου υπάρχουν πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια, που εμφανίζονται μπροστά σας, καθώς περιδιαβαίνετε τα στενά καλντερίμια του χωριού. Η αγιογράφηση και η αρχιτεκτονική τους είναι εξαιρετικής τέχνης και η γραφικότητα τους αναδύει ηρεμία και γαλήνη.
Το 895 μ.Χ. χτίζεται πάνω στο κάστρο ο επισκοπικός ναός προς τιμή της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου. Το 960 μ.Χ. επίσης πάνω στο κάστρο, αναγέρθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου με οικονομική υποστήριξη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων Νικηφόρο Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή.Η Μονή Αγ. Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε αρκετά χρόνια μετά το 1016 και πολύ προ του 1447, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα. Αποτελούσε ανεξάρτητη μονή, υπαγόμενη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Δεν είχε καμία σχέση με τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, η οποία από το 1016 είχε αποκτήσει στη Σκύρο τα βοσκοτόπια στο βουνό, τα οποία ήταν δωρεά της αρχόντισσας Γλυκερίας.Το 1447 (ίσως λίγο αργότερα) η ανεξάρτητη Μονή του αγίου Γεωργίου, εντάχθηκε ως μετόχι στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Το τωρινό κτηριακό συγκρότημα της Μονής Αγίου Γεωργίου Σκύρου, είναι από τα χρόνια της Βενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, έγιναν εργασίες διαρυθμίσεων στους εσωτερικούς χώρους της μονής καθώς και εργασίες ανακαίνισης και στήριξης. Ο τωρινός ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται μεταξύ 1599 - 1602 ( με βάση την σκαλισμένη πάνω σε μάρμαρο επιγραφή που υπάρχει πάνω από το καμπαναριό). Μέχρι το 2001 το μοναστήρι ήταν σε πλήρη λειτουργία. Με τους σεισμούς του 2001, υπέστη ζημιές και για αυτό το λόγο ήταν κλειστό για το κοινό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές.Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του πρώτου επιπέδου της μονής, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Από το μπαλκόνι της δυτικής πτέρυγας της μονής, μπορείτε να απολαύσετε την πραγματικά εντυπωσιακή θέα στη Χώρα.Ο μοναχός που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της μονής ανοίγει τις πύλες κατά τη διάρκεια της μέρας και οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους της μονής.
Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη θέση Πουριά στα ΒΑ παράλια του νησιού, που είναι σκαλισμένο μέσα σε βράχο. Με το που θα φτάσετε στο σημείο θα δείτε το μεγάλο βράχο να υψώνεται από το έδαφος ενώ το κατάλευκο εκκλησάκι ξεχωρίζει στο τοπίο.Το εσωτερικό του ναού είναι λιτό και απέριττο με όμορφη αγιογράφηση, ενώ η καταγάλανη πόρτα του έρχεται σε όμορφη αντίθεση με τη λευκότητα του ναού και την επιβλητικότητα των βράχων.Κοντά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν και άλλα εκκλησάκια, όπως αυτό της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ερμόλαου. Ο Άγιος Ερμόλαος βρίσκεται στο μικρό νησάκι ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου και τα χωρίζει μια στενή λουρίδα θάλασσας.Στη γιορτή του αγίου Ερμολάου, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στο νησί, όπου οι πιστοί καταφτάνουν με καΐκια από το λιμανάκι του Μώλου, σε μια γραφική και πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.Γυρίζοντας τη Σκύρο, θα συναντήσετε πολλά εκκλησάκια και ξωκλήσια, άλλα με εύκολη πρόσβαση
και άλλα σε κορυφές βουνών, όλα όμως πολύ όμορφα και με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς τα περισσότερα είναι της βυζαντινής περιόδου και αποτελούν μνημεία εθνικής κληρονομιάς.
Στο μοναστήρι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου και στην αριστερή πλευρά του κάστρου ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Καθαρά σπηλαιώδης εκκλησία. Μεγάλες λαξεμένες πέτρες από ελληνιστικά τείχη έχουν χρησιμοποιηθεί στους τοίχους της. Ίσως ο άγιος Αθανάσιος το 10ο αιώνα έφτιαξε στη σπηλιά μια εκκλησία που το 1602 τη γκρέμισαν για να φτιάξουν τη σημερινή.
Στο κέντρο του χωριού το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, στη συνοικία Κοχύλια η δισυπόστατη εκκλησία, που σημαίνει ότι είναι αφιερωμένη σε δύο αγίους τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Χαράλαμπο και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Στην αγορά θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Μελικαρούς , που λέγεται έτσι γιατί στην ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ανθίζουν τα μελικάρια, άσπρα ζουμπούλια.